Kaz Yumurtası Kuluçka İşlemleri

 

Kaz yumurtalarının kuluçka işlemleri makineniz tarafından kısmi olarak otomatik bir takım işlemlerle karşılanmasının yanı sıra bu kanatlı türünün doğası gereği bazı işlemleri kullanıcıların kendi imkânlarıyla manüel olarak yapmaları gerekmektedir. Bu işlemlerden en önemli olanı detayları aşağıda belirtilmiş olan soğutma işlemleridir.

 

Yumurta Biriktirme

 

Kaz yumurtalarını biriktirirken dikkat edilmesi gereken en büyük husus yumurtaların serin bir ortamda tutulmasıdır. Bu bağlamda yumurtalar 14 güne kadar bekletilebilmesi için yumurtalar biriktirilen yerde günde 3 kere nemli eller ile sağa sola hareket ettirilmeli, temiz tutulmalı ve ilk başta dediğimiz üzere serin bir ortamda tutmalıyız.

 

Makineye Geçiş

 

Makinemize yumurtaları dizdikten sonra aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Belirtilen hususlar uzun süren araştırmalara dayalı olarak sizlere gönderdiğimiz kuluçka makinelerinde kaz yumurtalarının çıkımı için özenle hazırlanıp en iyi sonuç alınması sağlanmıştır.

 

 Gelişim ve Çıkım sıcaklığı

 

- 1. Gün ile 3. Gün Aralığında Makine sıcaklığınız 38.5 ile 38.0’c aralığında olmalıdır.

 

- 4. Gün ile 27. Gün Aralığında Makine sıcaklığınız 37.8 ile 37.5’c aralığında olmalıdır.

 

- 27. gün ve Sonrası Makine sıcaklığınız 37.5 ile 37.0’c aralığında olmalıdır.

 

 Gelişim ve Nem Değerleri

 

- 1. Gün ile 26. Gün Aralığında nem değerimiz 60%RH ile 65%RH aralığında olmalıdır.

 

- 27. Gün ve sonrası için nem değerimiz 65%RH ile 75%RH aralığında olmalıdır.

 

Kaz Soğutma İşlemi

 

- 1. Gün ile 7. Gün aralığında kadar her hangi bir soğutma işlemi yapılmayacaktır.

 

- 8. Gün ile 14. Gün aralığında makinenizi kapatarak kapağını açıp her gün aynı saatlerde olmak kaydı ile günde 8 dakika boyunca soğutup, 1 kere ılık suyu sizlere gönderdiğimiz sprey şişesi ile yumurtaların üzerine püskürterek bekletiyoruz. 8. dakikadan sonra makinenin kapağını kapatarak makinenin çalışmasına devam ediyoruz.

 

- 15. Gün ile 19. Gün aralığında makinenizi kapatarak kapağını açıp her gün aynı saatlerde olmak kaydı ile günde 20 dakika boyunca soğutup, 1 kere ılık suyu sizlere gönderdiğimiz sprey şişesi ile yumurtaların üzerine püskürterek bekletiyoruz. 20. dakikadan sonra makinenin kapağını kapatarak makinenin çalışmasına devam ediyoruz.

 

- 20. Gün ile 25. Gün aralığında makinenizi kapatarak kapağını açıp her gün aynı saatlerde olmak kaydı ile günde 30 dakika boyunca soğutup, 1 kere ılık suyu sizlere gönderdiğimiz sprey şişesi ile yumurtaların üzerine püskürterek bekletiyoruz. 30. dakikadan sonra makinenin kapağını kapatarak makinenin çalışmasına devam ediyoruz.

 

Çıkım Zamanı Dikkat Edilmesi Gerekenler?

 

Makinemizdeki kaz yumurtalarının gelişim süreleri 27. Gün sonuna kadar sürmektedir. Bu bağlamda 28. Güne geçer iken makinemizin viyolü üzerindeki yumurtaları çıkım alt sepetine alıyoruz. Kapağını kapatıp nem değerlerini kontrol ediyoruz. Hiçbir şekilde kapağı açarak makineye sonraki çıkım süreci boyunca müdahale etmiyor, ivedilikle nem değerlerinin kontrollerini sağlıyoruz

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR