130'LUK YENİ NESİL KULUÇKA MAKİNESİ KULLANMA KILAVUZU

 

Kutu İçeriği 

 

Yeni nesil kuluçka makinelerimiz sizlere gönderilmeden önce sizlerin en rahat şekilde kullanıcı deneyimi yaşaması için tüm gerekenler ile birlikte gönderilir. Ayrıca lojistik anlamda taşımacılıkla alakalı sorunları en aza indirgemek için özenli kutulamaya ivedilikle dikkat edilmiştir. Makinelerimizi teslim aldığınızda sizlere kutu içeriği olarak aşağıdaki listelenen ürün ve ekipmanlar gönderilecektir. 

 

  • 130'luk Yeni Nesil Hobi Kuluçka Makinesi
  • Güç Kablosu
  • Akü Bağlama Kablosu
  • Çıkım Levhası
  • Su Enjekte Şişesi
  • Su Spreyi
  • Silindir Viyol Takımı 
  • Suluk 
  • Yemlik

 

 

Kurulum

 

Kuluçka makinemiz sizlere standart olarak fabrikamız tarafından kalibreli bir şekilde gelmektedir. Ayar olarak standart tavuk ayarları mevcut olan makinenizin farklı bir kanatlı türünde çıkımını yapmak istiyor iseniz bir sonraki başlığımız olan Panel Kullanımıdan yararlanabilirsiniz. Makine size geldikten sonra kutu içeriğinde tüm aparatları karşınıza alarak adım adım aşağıdaki işlemleri uygulayınız. 

 

 - Makineyi straforun içerisinde çalıştırın. 

 

 - Silindir viyollerimizi görselde gösterildiği üzere makine alt haznesinde yerlerine yerleştirin. 

 

 - Alt haznede bulunan viyolleri döndürecek olan viyol motoru soketini üst kapakta bulunan viyol motor enerji kablo soketini resimde görüldüğü üzere birleştirin. 

 

 - Elektrik bağlantılarını gerçekleştirerek kontrol aşamasına geçebilirsiniz. 

 

 - Kontrol paneli üzerinden "+" tuşuna bir kere basarak viyollerin dönüp dönmediğini kontrol edin. 

 

 - 30 dk. boyunca her hangi bir işlem yapmadan boş bir şekilde makinenin çalışmasını bekleyiniz. 

 

 - 30 dk.'nın ardından ekrandaki nem değeri ve sıcaklık değerlerini kontrol ediniz. Sıcaklık eğeri sabit ise nem değerinin kontrolünü sağlayın. 

 

 - Nem değerinin istenilen değerden az olması durumunda damla damla olacak şekilde su ilave ediniz. 

 

 - Sıcaklık ve nem değerleri istenilen rakamlara ulaştığında makinemizin içerisine yumurta dizilimini yapınız.

 

 

 

 

Panel Kullanımı 

 

En olumlu kullanıcı deneyimini sizlere sunmak için kolay kullanımlı kontrol panelimizi temel düzeyde inceleyin. 

 

                                                                                                 

 

 

 - Alev işareti yanıp sönüyor ise her hangi bir sorun olmadığını ve makinenizin rutin olarak makine sıcaklığını muhafaza ettiğini anlamına gelmektedir. 

 

 - Alev işareti sabit yanıyor ise herhangi bir sorun olmadığını ve makinenizin gereken sıcaklık değerlerine ulaşmak için rezistans ile ısıtma işlemine başladığı anlamına gelir. 

 

 - Çevirme İşareti: Makinenizin içerisindeki viyollerin dönmesini gösteren bir bildirim ışığıdır. Parametlerde belirtilen sürelerde her dönüşte sizleri bilgilendirme amaçlı yanıp sönecektir. Buna bağlı olarak dilerseniz kontrol amaçlı "+" tuşuna bas - çek yaparakta viyol çevirme işlemini kontrol edebilirsiniz. 

 

- Ünlem İşareti: Bu işareti gördüğünüz zamanlarda makinenizin mevcut ayarlarının dışında farklı bir sıcaklıkta ya da nem değerine sahip olduğunu ve bununla alakalı gerekli kontrolleri yapmanızı istemektedir. Yüksek sıcaklı ya da yüksek nem gibi durumlarda sizleri bilgilendirebileceği gibi düşük değerlerde de sizleri bilgilendirir. 

 

- Ampül İşareti: Makine kontrol paneli üzerinde bulunan döl kontrol lambasını açıp kapatmaya yarar. 

 

Gösterge Paneli

 

      

 

Sol gösterge panelimiz makinemizin sıcaklığını göstermektedir. Mevcut sıcaklığın sizlere anlık olarak göstermekte olacağı gibi gerekli ayarlamaları yapılacağı zamanda kullanılabiliyor. 

 

Sağ gösterge panelimiz makinemizin içerisindeki mevcut nem değerlerini görüntülemek için kullanılmaktadır. Bu gösterge paneli makinemizin nem üretmek için suya ihtiyaç duyduğu anlarda ya da fazla su ve nem durumlarında bizleri bilgilendirecektir. 

 

 

Kontrol Tuşları

 

 

 

Set tuşu: Sıcaklığı ayarlamak için set tuşuna bir kere basılır. Sıcaklık ve PP değeri yanıp söner durumda ike "+" ve "-" tuşları vasıtasıyla ayarlanmak istenilen değer seçilir. Sonrasında tekrar set tuşuna basarak işlem kaydedilir.

 

ÖNEMLİ NOT: Set tuşuna basarak nem değeri ayarlanmaz. NEM BİLGİLENDİRME DEĞERİ ayarlanır.

 

 

Nem bilgilendirme sinyal değerini ayarlamak için SET tuşuna 2 kere basılır. Nem ve HH değeri yanıp söner. "+" ve "-" tuşlarından istenilen nem değeri ayarlanıp tekrar set tuşuna basılarak işlem kayda alınır. 

 

" + " ve "  - " Tuşları: Makinemizi sıfırlamak için  " + " ve " - " tuşlarına aynı anda 10 saniye kadar basılı tutun.  

 

Alarm Susturmak için manemiz üzerindeki " - " (eksi) tuşuna bir kere basıp çekin. Bu bağlamda makineniz üzerindeki değerlerin kontrol edilmesi gerektiğini bilmeniz gerekecektir. Sıcaklık değeri olası dğeerden yüksek ya da düşük ise alarm devereye girecektir. Aynı şekilde nem değeri olası değerlerden yüksek ya da düşük ise alarm yine devreye girecektir. " - " tuşuna bir kere basarak alarmı susturup yapılması gereken işlemi yapabilirsiniz.

 

 

Genel Kullanım 

 

Gelişim Süreci: 

 

Makinemizin önceki başlıklarda belirtilen hususlara hakim olduktan sonra kullanıma geçilmesi aşamasına geldik. Sizlere göndermiş olduğumuz kutu içeriğindeki viyolleri kullanacağımız yumurta cinsine göre dizilimini yaptıktan sonra üst kapaktan alt kapağa inen viyol motor kablo soketlerini birleştirin ve çıkım işleminizi takip etmeye devam edin. Bu aşamadan sonra düzenli bir şekilde nem için su kontrolü (fazla ya da az nem değerine göre su miktari) yapılmalıdır. 

 

Çıkım Süreci:

 

Koyduğumuz kanatlı türüne ait yumurtalarımızın belirtilen süredeki gelişim aşaması bittikten sonra silindir haldeki viyollerimizi dışarıya alıyoruz. İhtiyaç dahilinde çıkım nemi için gereken su miktarı kontrol edilerek tavsiye edilir. Çıkım süresi boyunca hiçbir şekilde makineimizin üst kapağı açılmamalıdır. Bu husus çok önemlidir. Çıkım süresi belirtilen süre dahilinde tamamlandıktan sonra üst kapak kaldırılarak çıkmış olan yavruları makinemizden çıkararak sıcak bir ortamda muhafazaya alınmalıdır. 

 

Gelişim Tablosu:

 

                                                                

 

Çıkım Sonu ve Temizleme

 

Çıkım işlemi tamamlandıktan sonra makinemizi tekrar çalışır halde bulundurmak için elektronik aksama (motor,kart vb.) sıvı temas ettirmeden, dezenfektan içerikli temizleme malzemeleri ile bir güzel temizlenmeli, son olarak suyla birkaç defa durulanmalıdır. İşlem sonu makine 1 gün bekletilip sonrasında tekrar kullanmaya başlamadan önce " + " ve " - " tuşlarına basarak mutlaka sıfırlanmalıdır. 

 

Kuluçka Makinesi için Yumurta Seçimi

 

Kuluçkadan sağlıklı civcivler elde etmek ve yüzde yüze yakın başarılı olmak için yumurta seçimi, muhafaza / saklama şartları, yumurtaların saklama sürecindeki diziliş pozisyonları vb. bilgiler aşağıda anlatılmıştır. 

 

Döllü Yumurta Seçimi

 

Kuluçkadan civciv çıkarmak için döllü yumurta lazımdır. Horozsuz tavukların yumurtalarından civciv çıkmaz. Tavukların en az 12 gün öncesinden beri horozla çiftleşmekte olmaları gerekiyor. Bir sürüde beş tavuk başına bir horoz düşmelidir. Horozlar ise genç ve sağlıklı olmalıdır. Tavuktan küçük olmamalıdır. Tavuk genç ve olgun olmalı. On aylıktan daha genç veya bir buçuk yaşını aşmış tavukların döl tutması zor oluyor. 10 aylık ile 18 aylık arası çağdaki tavukların yumurtalarının döllülük oranı çok yüksektir. Doğal ortamda horozla yaşayan tavukların yumurtalarının döllenmişlik oranının en yüksek olduğu zaman ise ilkbahar mevsimidir. 

 

Kaliteli Yumurta Seçimi 

 

Sağlıklı ortamda yaşayan, dengeli beslenen, çok zengin çeşitlilikte gıdalar alabilen ve böylelikle bünyelerinde hiçbir gerekli madde eksikliği olmayan tavukların yumurtaları seçilmeli. Aksi takdirde civcivler sağlıksız ve dirençsiz olacaklardır. Yaşama şansları her şeye rağmen zor olur. Tavuğun ırkı ne ise yumurta o ırkın standartlarına uygun büyüklükte olmalı. Normalinden küçük veya normalinden büyük yumurtalar, fazla büyüklükte olmalı. Normalinden küçük veya normalinden büyük yumurtalar, fazla yuvarlak veya fazla ince-uzun yumurtalar tercih edilmemelidir. 

 

Yumurtaların Temizliği 

 

Bazı kişiler kuluçkaya konacak yumurtaların yıkanmasını tavsiye etse de, en iyisi folluğu temiz tutmak ve yumurtlanmış yumurtaları kirlenmeden alarak çok temiz ve serin bir yerde saklamaktır. Yumurta kabuğunun dış yüzeyinde doğal bir koruyucu tabaka vardır. Yıkayınca bu koruyucu tabaka yok olup gidiyor ve sonuçta zararlı bakterilerin yumurta içine girebilmeleri kolaylaşıyor. 

 

ÖNEMLİ NOT: Yumurtaları hiç bir şekilde sarsmayın. Sallanmamasına dikkat edin.

 

Yumurta Döl Kontrol Aşamaları

 

Makineniz üzerindeki döl kontrol ışığı ile aşağıdaki belirli günlerden sadece 10.gün içerisinde oda sıcaklığında bulunan ve karanlık olan bir ortamda hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yumurtanızın sivri yeri ışığa gelecek şekilde ışığın üzerine yerleştirin. Yumurtada yarıya kadar bir karartı görülecektir. Bu şekildeki gelişim gösteren yumurtalar sağlıklı ve döllü yumurtalardır ve olumlu sonuç almanıza olanak sağlayacaktır. 

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR